Entre els anys setanta i vuitanta del segle XIX, el poeta i escriptor Jacint Verdaguer va atènyer alguns dels cims més emblemàtics del Pirineu. Especialment durant les dues travesses realitzades els estius del 1882 i el 1883 mentre preparava l’obra Canigó, va endinsar-se en una aventura muntanyenca extraordinària sovint no prou coneguda, on entre d’altres va pujar als cims del Canigó, l’Aneto o la Pica d’Estats. Amb l’afany d’identificar els recorreguts i les ascensions, entre els anys 2003 i 2005 es va realitzar un treball de recerca per la serralada pirinenca. És fruit d’aquesta feina que es presenta la següent guia de muntanya; per tal que els interessats, mitjançant la descripció de 29 itineraris principals acompanyats de les notes, ressenyes, poemes i altres referències que Mossèn Cinto ens va deixar de cada recorregut, puguin resseguir i apropar-se a les agosarades i fascinants passes del poeta català pels cimals del Pirineu.

dilluns, 14 de juliol del 2008

Avui fa 125 anys (7) - Commemoració aquesta setmana dels 125 anys de la pujada al Capceres (vall de Boí) i a la Pica del Canigó


"Darrera d'ells, unida a les Capseres, la serra de..., que té en son puig més alt la torre dels Enginyers." Conegut també com a Pic dels Soldats (2962 m). Foto feta de camí del Capceres de Caldes des de Serra Plana, aquest juliol (foto d'en Lluís Florit)

El dimarts dia 8 al vespre a la casa del Parc d'aigüestortes i Sant Maurici de Boí es va presentar la guia de muntanya Les ascensions de Verdaguer al Pirineu. A la xerrada-presentació hi van intervenir (per aquest ordre), en Lluís Florit, del Centre d'Estudis Ribagorçans i, en Joan Ramon Piqué, visepresident del Consell Comarcal de l'Alta Ribagorça, i servidor (l'autor). En podeu llegir les cròniques al Diari El Segre (vegeu imatge adjunta), a La Mañana ací, i també ací (casa del Parc).L'endemà vam recordar la gesta verdegueriana al Capceres amb el privilegi de la companyia entre d'altres de na Margarita i en Manel, tots dos de la vall, amb un coneixement extraordinari de cada racó de la muntanya i de les activitats i vida de pastor. No hi podia haver res més més adient per reviure l'aventura.

0 Comments: