Entre els anys setanta i vuitanta del segle XIX, el poeta i escriptor Jacint Verdaguer va atènyer alguns dels cims més emblemàtics del Pirineu. Especialment durant les dues travesses realitzades els estius del 1882 i el 1883 mentre preparava l’obra Canigó, va endinsar-se en una aventura muntanyenca extraordinària sovint no prou coneguda, on entre d’altres va pujar als cims del Canigó, l’Aneto o la Pica d’Estats. Amb l’afany d’identificar els recorreguts i les ascensions, entre els anys 2003 i 2005 es va realitzar un treball de recerca per la serralada pirinenca. És fruit d’aquesta feina que es presenta la següent guia de muntanya; per tal que els interessats, mitjançant la descripció de 29 itineraris principals acompanyats de les notes, ressenyes, poemes i altres referències que Mossèn Cinto ens va deixar de cada recorregut, puguin resseguir i apropar-se a les agosarades i fascinants passes del poeta català pels cimals del Pirineu.

dimarts, 22 de juliol del 2008

Jacint Verdaguer va arribar al cim de l'Aneto?


Avui , tot coincidint que fa 126 anys - el 22 de juliol del 1882- que va intentar o va fer l'Aneto (segons les diverses opinions ), en fem pública la nostra opinió. Ja ens la demanàvem ací i ací, i aquest és sens dubte uns dels misteris que més discussió ha provocat entre els muntanyencs verdaguerians. Així doncs, a partir del nostre punt de vista quina és la resposta a aquesta qüestió: Jacint Verdaguer va creuar el pont de Mahoma i va fer el cim veritable de l'Aneto, o bé es va quedar a l'avantcim?
Qui estigui interessat en saber la resposta pot adreçar un correu a bernatgasull@gmail.com i li enviarem un document de 19 pàgines on hi ha un esborrany amb possibles respostes. Altrament, pot llegir-la també aquí, amb la mateixa informació escrita, però amb el text ras i curt i sense presentació. Insistim que encara hi ha molta feina per fer i que només és una opinió potser no compartida per experts de ben segur més coneixedors que no pas jo.

La glacera el 2006 (juliol) i la glacera a finals de segle XIX, a l'agost, amb menys neu doncs de la que va veure Verdaguer el juliol del 1882

3 Comments:

enric faura said...

Interessant i important, encara que no concloent. Tenim tema per continuar discutint. Felicitats per la teva feina!

Anònim said...

Felicitats per el treball, jo també crec que Verdaguer si que va pujar al cim de l'Aneto.

Segons el llibre Excursions a la Pica d'Estats de lluís Marià Vidal, reeditat el 2002 per Cossetània, el guia de Verdaguer va ser un aranès anomenat Anton Calvetó. (pàg 36) "el guia que porto coneix pam a pam tots els racons: es diu Anton Calvetó i és el mateix qui, anys enrere, conduí a mossèn Jacint Verdaguer al pic d'Aneto. De lluny m'ensenya el lloc on l'eximi poeta s'ensorrà en una esquerda del glaç, i per poc hi perd la vida."

Bernat Gasull i Roig said...

David Vilaseca,
m'interessa molt aquesta informació, cercaré el llibre. D'on treu en LLuís Marià aquesta informació. Si en tens més referències sisplau m'ho pots comunicar a bernatgasull@gmail.com. És evident que encara hi ha més elements i evidentment per part meva el que faig són suposicions i res és segur encara i em puc evidentment equivocar. Qualsevol informació erà benvinguda. Vejam si en podem treure entre tots l'entrellat.
Enric, realment és com descabdellar un fil. Encara hi ha feina per fer.

Bernat Gasull