Entre els anys setanta i vuitanta del segle XIX, el poeta i escriptor Jacint Verdaguer va atènyer alguns dels cims més emblemàtics del Pirineu. Especialment durant les dues travesses realitzades els estius del 1882 i el 1883 mentre preparava l’obra Canigó, va endinsar-se en una aventura muntanyenca extraordinària sovint no prou coneguda, on entre d’altres va pujar als cims del Canigó, l’Aneto o la Pica d’Estats. Amb l’afany d’identificar els recorreguts i les ascensions, entre els anys 2003 i 2005 es va realitzar un treball de recerca per la serralada pirinenca. És fruit d’aquesta feina que es presenta la següent guia de muntanya; per tal que els interessats, mitjançant la descripció de 29 itineraris principals acompanyats de les notes, ressenyes, poemes i altres referències que Mossèn Cinto ens va deixar de cada recorregut, puguin resseguir i apropar-se a les agosarades i fascinants passes del poeta català pels cimals del Pirineu.

dimecres, 4 de juny del 2008

Avui fa 125 anys (1) - l'aventura del 1883


Enguany farà just 125 anys de la darrera de les travesses pel Pirineu que va fer el poeta. Des d’aquest bloc us proposem de fer un seguiment d’aquesta aventura. A grans trets, el dia que s’escaiguin 125 anys d’una fita assenyalada, en farem (just el mateix dia –si fa no fa-) la referència. Qui ho vulgui doncs en podrà anar fent el seguiment tot resseguint-la 125 anys justos després (llevat que servidor surti uns dies de vacances i no tingui accés a l’ordinador, és clar). Quan comença l’aventura? Doncs comença el mateix dia que ell la va iniciar, el 2 de juliol (tota manera que uns dies abans ja anirem fent boca). Quan acaba? Doncs el 10 de setembre.

Per a commemorar els 125 anys de la travessa de l'any 1883 pel Pirineu hi ha una atapeïda agenda d'actes que hi fan referència. Només per enaigar-vos dir-vos que es preparen ascensions al Montcalm i la Pica d'Estats, als Besiberris i a la Pala Alta de Sarradé tot coincidint (en la majoria dels casos) amb els 125 anys justos de les ascensions per part del poeta: 9 de juliol al Capceres, 6 d'agost Pala Alta de Sarradé i 22,23 i 24 al Montcalm i Pica d'Estats. Segurament també hi haurà una ascensió a la Pica del Canigó els dies 11,12 i 13 de juliol. A Andorra també es preparen més actes.

0 Comments: