Entre els anys setanta i vuitanta del segle XIX, el poeta i escriptor Jacint Verdaguer va atènyer alguns dels cims més emblemàtics del Pirineu. Especialment durant les dues travesses realitzades els estius del 1882 i el 1883 mentre preparava l’obra Canigó, va endinsar-se en una aventura muntanyenca extraordinària sovint no prou coneguda, on entre d’altres va pujar als cims del Canigó, l’Aneto o la Pica d’Estats. Amb l’afany d’identificar els recorreguts i les ascensions, entre els anys 2003 i 2005 es va realitzar un treball de recerca per la serralada pirinenca. És fruit d’aquesta feina que es presenta la següent guia de muntanya; per tal que els interessats, mitjançant la descripció de 29 itineraris principals acompanyats de les notes, ressenyes, poemes i altres referències que Mossèn Cinto ens va deixar de cada recorregut, puguin resseguir i apropar-se a les agosarades i fascinants passes del poeta català pels cimals del Pirineu.

diumenge, 20 d’abril del 2008

Sant Jordi 2008: muntanya+poesia+aventura+història - Les ascensions de Verdaguer al Pirineu


Vet ací alguns dels comentaris:

“Més enllà de les dades pràctiques i les descripcions del recorregut, molt precisos i suficients per fer les excursions, l’obra aporta nombroses citacions de les llibretes originals, contextualitza cada ascensió i permet aclarir força dubtes i imprecisions a partir de l’anàlisi sobre el terreny dels escrits del poeta. És aquesta una guia atípica, que es pot llegir com a introducció a la biografia excursionista de mossèn Cinto o com a text per ascendir als cims pirinencs” - Revista VÈRTEX (E. Faura)

“L’autor n’ha reconstruït els itineraris adreçant-ho al públic excursionista, però incloent els fragments que ens acosten a l’obra del gran poeta” -
Diari AVUI (O. Junqueres i A. Botran)

“El cim amb la sotana arremangada. (...) La proposta d’aquesta guia atípica és repetir les excursions acompanyant-les de les notes, rondalles o poemes de Verdaguer. (...). L’autor explica detalladament el recorregut i les circumstàncies de cada ascensió, n’ofereix dades pràctiques i les complementa amb fotografies i croquis, a més de citar diverses vegades peces escrites per Jacint Verdaguer que hi estan relacionades.” - El 9 NOU (A. Cumeras)

Les ascensions de Verdaguer al Pirineu és un llibre que passeja per la serralada pirinenca amb un aire, una subtilesa i una meticulositat ben pròpies del conegut poeta.”- Redacció d’ÒMNIUM CULTURAL

“(...) Aquells que vulguin reviure allò que va inspirar Verdaguer per escriure Canigó, ho poden fer. Ho recomano, és una experiència increïble.” - Bloc de Calaix de Sastre: http://blocs.mesvilaweb.cat/calaixdesastre

“Creieu-me que no ha estat un acte qualsevol d'una presentació d'un llibre com un altre. (...) s'ha creat un ambient molt especial, d'aquells que les televisions i els diaris d'aquest país ni saben ni volen cobrir. "- Bloc d’en Guillem Carbonell : htttp://guillemcarbonell.cat

"És una obra que es pot fer servir com a guia, però també com a llibre per conèixer part de la vida i obra excursionista de Verdaguer. És un text treballat, pulcre i rigorós, on l'autor ha posat llum a alguns punts pocs clars de les ascensions de Verdaguer, utilitzant la lògica de resseguir sobre el terreny les descripcions del mestre." - Bloc de Muntanya.net: http://muntanyanet.blogspot.com

“Jo l'he comprat i és un llibre curiós que barreja rutes de muntanya molt autèntiques amb una mica de cultura i que ens apropa una mica al gran poeta però també gran muntanyenc, Verdaguer”. - Comentari espontani a la Xarxa a través de www.madteam.net

Altres comentaris posteriors a Sant Jordi del 2008:

“Aquelles petjades literàries es ressegueixen ara en una guia plena de notes, poemes i dades pràctiques. L'objectiu és comparar les extraordinàries descripcions del poeta amb la visió de l'excursionista del segle XXI”. - Revista Descobrir (juny 2008)

“Durant els anys 2003 i 2005, l'autor va fer una recerca en arxius, publicacions i per la mateixa serralada pirinenca que ha donat com a fruit aquesta guia de muntanya.” - Revista Muntanya (abril 2008)

"Hi trobareu molt ben enfilades i descrites, les rutes de mossèn Cinto i les podreu seguir sense pèrdua. També hi descobrireu, a part del Verdaguer excursionista, el Verdaguer poeta i l’home atent a la gent i a les contrades. El Bernat ho complementa amb un portal virtual amb el mateix nom."
- Diari d'Andorra, Jordi Pasques (19 de juny del 2008)

"Marxeu de Vacances ben acompanyats. Poseu-vos un llibre a la Maleta(...) I per als qui no teniu ni un duro o teniu fills o pares i necessiteu vacances properes, sempre podeu anar al Pirineu a prendre la fresca i fer-ho acompanyats de mossèn Cinto amb Les ascensions de Verdaguer al Pirineu (Cossetània)" - Revista Time Out, Natàlia Ramon (4 - 10 juliol del 2008)

"Arran d'un estudi tenaç de les passes del poeta Jacint Verdaguer pel Pirineu els estius de 1882 i 1883 i en especial en el que ateny ascensions a cims, l'autor presenta 29 itineraris de la Garrotxa a la Ribagorça(...)" - Revista Excursionisme, Marc Janeras (juliol- agost 2008)


Per a qualsevol comentari, dubte, qüestió... ho podeu fer aquí mateix o a l'adreça bernatgasull@gmail.com

dimecres, 16 d’abril del 2008

Presentació a Òmnium Cultural, 16 d'abril del 2008




Al voltant d'una seixantena de persones van assistir a la xerrada-presentació del llibre-guia a la sala d'actes de la seu d'Òmnium Cultural, a Barcelona, amb la presència a la taula de Narcís Garolera, Jordi Manent i l'autor del llibre (Bernat Gasull). Per a més informació podeu llegir la nota que n'ha fet Òmnium Cultural.